skip to Main Content

Přemýšlíte o investici do Bitcoinu? Pár minut čtení, které vám mohou změnit život

Rady O Bitcoinu

O Bitcoinu jste už pravděpodobně slyšeli. Možná jste slyšeli, že díky němu někteří lidé zbohatli. Možná jste také slyšeli, že je to nová forma digitálních peněz a že je to budoucnost obchodu, nebo že je to zločinný podnik a že škodí planetě. Tato sdělení jsou často zmatená, a navíc i matoucí, což je částečně způsobeno tím, že je neovládá žádná osoba – stejně jako Bitcoin, který patří… no, nám všem.

V tomto článku se pokusíme začátečníkům v kryptoměnovém světě vysvětlit několik faktů o této nejvýznamnější světové kryptoměně. Nebudeme obhajovat Bitcoin jako investici. Jen uvedeme na pravou míru několik mylných představ a pomůžeme nováčkům v bitcoinové komunitě rychle se zorientovat v několika klíčových pojmech.

Kryptosvět není země zaslíbená

Začněme tím, že si vyjasníme několik věcí: Kryptoměny jsou nebezpečné a jejich ekosystém často ošklivé místo. Existuje nespočet podvodů a hacků. Lákají zdegenerované hazardní hráče, zločince a blázny. Motivované uvažování a klam o utopených nákladech podporují špatné nápady dlouho poté, co by se měly zhroutit. Podvodníkům se daří na veřejnosti a obyčejní lidé často přicházejí o své peníze. V kryptoprostoru naleznete řadu nesmyslů, takže je pochopitelné, že někteří lidé dospěli k závěru, že musí být zcela nesmyslný.

Ale převážně blbost není totéž, co úplná blbost. Odmítat kryptoměny, protože jsou plné podvodů, je jako odmítat Twitter, protože průměrný tweet je hrozný.

Problém není v tom, že by Twitter (nebo krypto) neměl co nabídnout – problém je v tom, že naučit se prokousávat se blbostmi a nacházet skutečně zajímavé myšlenky vyžaduje čas a energii.

Odmítnout kryptoměny úplně je mnohem jednodušší, ale zanechává za sebou vtíravou otázku: Pokud jsou kryptoměny tak očividně hrozné, proč prostě nezemřou?

Bitcoin vs. dot-com a další bubliny aktiv.
Bitcoin vs. dot-com a další bubliny aktiv. Zdroj: James Todaro

Bitcoin nezmizí

Zajímavé na Bitcoinu je, že mu téměř nikdo hned nevěří. Design Bitcoinu je tak ošklivý a neintuitivní, že ho téměř každý zpočátku odmítá jako nemožný. Mezi tím, kdy jste poprvé slyšeli o Bitcoinu, a tím, kdy se jím konečně začnete vážně zabývat, mohou uplynout roky.

Řada lidí je teoreticky přesvědčena, že Bitcoin nemůže existovat… ale v praxi existuje. A když je teorie v rozporu s pozorovanou realitou, musí se změnit právě teorie.

Více než cokoli, co kdokoliv napíše nebo řekne, je nejpřesvědčivějším důkazem toho, že Bitcoin funguje tak, jak je inzerováno, historie jeho dosavadního fungování. Čím déle bude Bitcoin existovat, tím vážněji byste ho měli brát.

Akademický termín pro to zní Lindyho efekt – myšlenka, že čím déle něco přežívá, tím déle byste měli očekávat, že to bude pokračovat. Zítra bychom se mohli všichni kolektivně rozhodnout, že zlato už nemá hodnotu, a mohli bychom se rozhodnout, že budeme navždy poslouchat dnešní hity. Ale pravděpodobně to neuděláme.

Zlato má hodnotu už dlouho, takže pravděpodobně bude mít hodnotu i za dlouhou dobu. Dnešní top skladby jsou většinou nové, což naznačuje, že i zítřejší top skladby budou pravděpodobně většinou nové.

Trvalá existence něčeho je důkazem, že to bude existovat i nadále. To je Lindyho efekt.

Proto vlády po celém světě přestaly Bitcoin ignorovat a začaly vytvářet formální zákony, které by jej zakázaly, regulovaly nebo přijaly. Politika ignorování Bitcoinu a předpokládání, že zmizí sám od sebe, již není reálná. Kdyby měl Bitcoin zmizet sám od sebe, už by se tak stalo.

Bitcoin má hodnotu, protože je užitečný

Častou námitkou proti Bitcoinu je, že když není ničím krytý, nemá žádnou hodnotu. Protože nemá žádnou vnitřní užitečnost, musí jít o „hru na větší hlupáky“, kde je jediným cílem prodat své bezcenné mince za vyšší cenu ještě většímu hlupákovi, než jste vy.

Je pravda, že jediným užitkem Bitcoinu je možnost převést svůj Bitcoin na někoho jiného – to však neznamená, že Bitcoin je k ničemu. Převod hodnoty je cenná služba. Proto je bankovnictví tak lukrativní.

Peníze jsou technologií pro přenos hodnoty v prostoru a čase. Bitcoin je prostředkem pro přepravu hodnoty, který eliminuje fyzickou vzdálenost a nelze jej zředit, zabavit ani cenzurovat. Je to hodnota této služby, která „kryje“ hodnotu Bitcoinu.

Bitcoin se nezastaví

Bitcoin nemá centrální kontrolní bod, takže jediný způsob, jak Bitcoin „zastavit“, je zastavit každého člověka v síti Bitcoin jednotlivě. Dokonce ani vypnutí celého internetu by nefungovalo, protože se se sítí Bitcoin můžete spojit přes rádio nebo satelit. Podle jakéhokoli realistického opatření nelze zastavit samotnou síť.

Vlády samozřejmě mohou kryptoměny postavit mimo zákon (několik jich to již udělalo), ale postavit bitcoinové transakce mimo zákon je jako postavit mimo zákon užívání drog – neeliminuje je to, ale vytlačí do undergroundu. Čína je mocný autoritářský stát, který Bitcoin opakovaně zakázal, ale Bitcoin v Číně vlastně zakázat nelze, protože Bitcoin nezná pojem Čína. Čína se může pouze rozhodnout, že se od sítě izoluje.

Ale co když vlády zajdou ještě dál a na síť skutečně zaútočí? Mohly by tajně získat nebo zabavit těžební platformy a nastavit je na těžbu prázdných bloků, čímž by zpomalily síť a snížily příjmy poctivých těžařů. Mohly by tržně prodávat odměny získané těžbou a otevírat krátké pozice, aby snížily cenu Bitcoinu, a tím dále poškodily příjmy těžařů a důvěru trhu. Jakmile by těžaři přestali síť bránit, útočníci by ovládli její větší část, což by způsobilo zpětnovazebnou smyčku a spirálu smrti.

Útoky tohoto typu si nejsnáze představíme s abstraktní, monolitickou světovou vládou. Méně jasné je, jak by fungovaly v kontextu dnešních skutečných světových vlád.

Dvě nejzřetelnější vlády v praxi, které by mohly takový útok provést, jsou Spojené státy a Čína. Čína systematicky pracuje na vyhnání všech těžebních zařízení za své hranice, takže se zrovna nepřipravuje na zahájení útoku na síť založeného na těžbě.

Amerika je rovněž nepravděpodobným kandidátem

Amerika se také jeví jako nepravděpodobný kandidát na zahájení útoku na síť. Zabavení soukromého majetku, jako jsou těžební zařízení, mimo kontext konvenční války by bylo neobvyklým, politicky výbušným precedentem. Z pragmatičtějšího hlediska kryptoměny dozrály v účinnou lobbistickou skupinu. Sedící zástupci obou stran v Kongresu vlastní Bitcoin a podporu kryptoměn učinili součástí své platformy. Někteří z nich ji dokonce učinili svým podpisovým tématem.

Dostatečně silný, ideologicky motivovaný útok by mohl síť Bitcoin potlačit, ale jeho udržování by bylo nákladné a nezabránilo by obnovení normálního provozu sítě po zastavení útoku. Teorie her o tom, co se stane, když se motivovaní útočníci a obránci střetnou o blockchain, je složitá a rozumní lidé se mohou neshodnout na tom, co by to mohlo znamenat. Dvě nejmocnější vlády na světě však dnes buď přijímají Bitcoin, nebo se systematicky odzbrojují.

Bitcoin nebude nahrazen

Bitcoin je (ze své podstaty) velmi omezený systém. Můžete jej používat v podstatě pouze k odesílání a přijímání Bitcoinů. Je velmi obtížné ho měnit (také z principu), takže přijímá nové technologie velmi pomalu, pokud vůbec. To může nezasvěceným připadat primitivní a pomalé, ale právě odolnost vůči změnám je hlavní hodnotou Bitcoinu.

Nemůžete vytvořit lepší Bitcoin tím, že vytvoříte Bitcoin, který se snáze mění.

Bitcoin spíše chápejte jako sociální než technologickou revoluci. Žádná nová kryptoměna nemůže dosáhnout stejných výsledků jako Bitcoin, protože společenský kontext, v němž vznikl, je nyní pryč. První rok a půl své existence byl Bitcoin v podstatě zdarma – existovala webová stránka Bitcoin Faucet, která dávala uživatelům 5 BTC jen za vyřešení CAPTCHA. Satoshi zmizel dříve, než se projekt dostal do většího povědomí, a nikdy za své úsilí nepobíral žádné zvláštní odměny pro zakladatele. I kdyby se novému projektu podařilo tyto podmínky nějak obnovit, stejně by nemohl obnovit historii osvědčeného fungování od té doby.

Jiné kryptoměnové projekty se stále mohou ukázat jako užitečné a hodnotné – ale ne tím, že by předstihly Bitcoin a staly se nejlepšími penězi. Pokud budou úspěšné, bude to proto, že jsou optimalizovány tak, aby sloužily jinému případu použití.

Jiné kryptoměny nenahradí Bitcoin, budou existovat vedle něj.

Bitcoin je pro lidi dobrý

Bitcoinu se často vyčítá, že je užitečný hlavně pro zločince, ale to není tak docela pravda. Trestná činnost v síti Bitcoin dosáhla v roce 2019 vrcholu kolem 2 % a v roce 2020 klesla na 0,34 %. Bitcoinové transakce vytvářejí trvalé veřejné záznamy. Většina zločinců raději obchoduje v amerických dolarech. Bitcoin se ve skutečnosti většinou používá k ukládání peněz.

Bitcoin je dobrý pro chudé, protože inflace nejvíce zatěžuje chudé. Pokud je vaše čisté jmění tvořeno převážně hotovostí a budoucími mzdami v hotovosti, inflace vaše jmění vyčerpává.

Pokud vaše čisté jmění tvoří převážně investice a nemovitosti, inflace pouze mění čísla u vašich účtů – nic vás nestojí. V zemích, kde je vysoká inflace, je Bitcoin bezpečným útočištěm pro chudé.

Bitcoin je cenný také pro aktivisty, jako jsou feministické protestující hnutí v Nigérii, disidentské politiky, jako je Alexej Navalnyj v Rusku, nebo pro skupiny bez práv, jako jsou ženy bez bankovního účtu v Afghánistánu. Alex Gladstein z Nadace pro lidská práva jej označil za základní nástroj pro zachování svobody.

V každém případě byste měli nějaký Bitcoin vlastnit

Je docela možné, že i po zvážení všech výše uvedených argumentů zůstanete o hodnotě Bitcoinu nepřesvědčeni – ale přesto byste pravděpodobně měli trochu Bitcoinu vlastnit tak jako tak. Je to proto, že pokud se Bitcoinu podaří stát se nejlepším možným způsobem ukládání hodnoty, zachytí většinu hodnoty, která je v současnosti uložena jinými způsoby.

Nejde jen o to, že se zvýší cena Bitcoinu – jde také o to, že se sníží hodnota všeho ostatního.

Proto ať už se vám Bitcoin líbí, nebo ne, každý musí přemýšlet o tom, jak se před možností, že Bitcoin je skutečný, ochrání. Vlastnictví malého množství Bitcoinu je jedním ze způsobů, jak se proti tomuto riziku chránit – a pravděpodobně budete potřebovat méně, než si myslíte. Pokud budou všichni na světě chtít Bitcoin, nebude ho příliš mnoho – vlastnictví 0,086 BTC (v době psaní tohoto článku asi 90 200 Kč) bude pravděpodobně stačit k tomu, abyste se dostali mezi 0,1 % nejbohatších lidí na světě. Tento odhad vychází ze současné globální majetkové nerovnosti.

Vzhledem k tomu, že k zajištění budoucnosti s Bitcoinem je potřeba tak malé množství Bitcoinu, je jeho nevlastnění ve skutečnosti mimořádně sebevědomý postoj. Pochybovat o šanci Bitcoinu na úspěch je velmi rozumné, ale být si stoprocentně jistý, že se mu to nepodaří, je příliš sebevědomé. Inteligentní skeptici jsou skeptičtí ke svému skepticismu.

Bez ohledu na to, co si o Bitcoinu myslíte zůstaňte zvědaví.

Ohodnoťte tento článek
5 z 5 - (2 hlasy)

Nejnovější články

Diskuze

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top
Vyhledat